Kachels kijken in ontspannen sfeer, bel ons voor een afspraak!
071-3020311 / 06-46831601
Tips bij het kiezen van een pelletkachel
Uit respect voor de natuur
CO2-neutraal
Ecologisch verantwoord
Bespaar op uw energiekosten
Pelletkachel Partners » Projecten » Boerderij Sassenheim

Verwarming van een boerderij met bijgebouwen in Sassenheim

  • Persoonlijke begeleiding
  • Uitgebreide showroom
  • Van A tot Z geregeld
  • Bijna 30 jaar ervaring

Opdracht:

De gehele warmte voorziening voor de boerderij en het bijgebouw. De boerderijwoning en de voormalige koeienstal zijn omgebouwd tot één grote woning. De voormalige varkensschuur is omgebouwd tot bed en breakfast.

Keuze van de warmteopwekking en de brandstof:

In de polder waar de boerderij staat is geen aardgas aansluiting mogelijk omdat de infra structuur hiervoor ontbreekt. Keuze van de brandstof is hierdoor uit kostenoverwegingen gevallen op houtpellets. Aangevuld met warmte opwekking door 100 st heatpipes verdeeld over beide daken. Tussen de beide gebouwen in is een garage waar de centrale warmte opwekking staat opgesteld.

De keuze voor de cv ketel is gevallen op het merk ÖkoFEN. In de keuze is meegenomen de betrouwbaarheid, het bedieningsgemak en vooral de lange levensduur van het toestel.

Oude situatie:

Op de boerderij was een eerder geinstalleerde pellet cv ketel aanwezig die slecht functioneerde. Deze slecht functioneerende ketel was in de eerste aanzet naar de grote verbouwing geinstalleerd als verwarmingsbron voor alle gebouwen. De klant echter was na een aantal jaren uitsluitend de B&B te hebben verwarmd ervan overtuigd dat het toestel niet berekend was op de taak waarvoor hij was bedoeld.

De verbrandingsruimte van de ketel moest in verband met de niet aanwezige as uitdrijf voorziening minimaal elke drie dagen handmatig worden gereinigd. Daar kwam nog bij dat de het toestel vaak in storing ging. Het was duidelijk dat deze ketel snel aan vervanging toe was.

Nieuwe situatie:

De Nieuwe cv ketel is geplaatst in de garage die tussen de bestaande gebouwen in staat. Naast de cv ketel is een pellet silo opgesteld met een inhoud van 8 ton. (11m3). Vannaf de cv ketel gaan er voorgeisoleerde grondleidingen naar de beide gebouwen.

De geisoleerde leidingen komen de gebouwen binnen en verwarmen daar een buffervat van 500L. De verwarming en warmwatervoorziening gebeurd altijd vanuit het buffervat. Het buffervat is voorzien van zonne energie in de vorm van 50 heatpipes die altijd als eerste proberen het buffervat te verwarmen. De regelaar van de cv ketel staat in verbinding met internet en haalt regelmatig de weersvoorspellingen op van de regio en anticipeert daarop door de na-verwarming van het buffervat uit te stellen als er zonneschijn in aantocht is. De verwarming van de beiden gebouwen gebeurt vrijwel uitsluitend door vloerverwarming. Hierdoor is de temperatuur van het door de zon verwarmde water tot ver in het najaar en zelfs in de winter nog toereikend als verwarmings ondersteuning.

De woonkamer van de Bed en Breakfast is voorzien van een ondersteunende houtkachel. De Woonkamer van de boerderijwoning (voormalige koeienstal) krijgt een vrijstaande speksteen kachel met pizza oven. De boerderij gebouwen zelf zijn door de aannemer omgebouwd tot laag energie woning met vloeren en wanden die zeer goed thermisch geisoleerd zijn (RC waarde 8). Alle vensters van de gebouwen zijn voorzien van tripple glas.

Vergelijkingen stookkosten

De boerderij verwarming gebruikt in de winter ongeveer 8 ton aan pellets kosten daarvan bedraagen ongeveer €2400,-. Als we daar de kosten van een propaan gestookte cv installatie tegenover zetten. Kunnen we rekenen op €3922,- Daarbij komt nog de jaarlijkse huur van de gasopslagtank.

In de vorm van propaan zouden de kosten minimaal 40% hoger liggen dan wat de kosten van pelletstook zijn.

Andere projecten